Als je op stedentrip naar Rome gaat, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn zodat je ter plekke niet voor verassingen komt te staan. Daarom hebben wij op deze pagina een aantal tips en praktische reisinformatie voor een vakantie naar Rome overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.
Documenten en douane
Als je naar Rome op vakantie wilt heb je een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart nodig. In verband met het Schengen verdrag zijn er geen controles op paspoorten bij aankomst in Roma, maar bij het inchecken van je vlucht naar Rome moet je jezelf kunnen identificeren. Hotels en appartementen vragen vaak naar je ID-kaart of paspoort bij het inchecken.
In Rome dien je jezelf te kunnen identificeren als de politie je daarom vraagt. Het is echter niet verstandig om altijd met je paspoort of ID kaart op zak te lopen vanwege de vele zakkenrollers in Rome. Als je paspoort of ID-kaart wordt gesloten zorgt dit voor een hoop extra zorgen. Je kunt daarom het beste een kopie van je paspoort of ID-kaart bij je houden met daarin duidelijk vermeld dat het om een kopie gaat met een datum of een vermelding waarvoor de kopie is. Maak ook je BSN nummer onzichtbaar.
Hou er rekening mee dat je niet alles zomaar mag in- of uitvoeren tijdens je reis naar Rome. Het meenemen van drank, parfum, sigaretten en accijnsgoederen is beperkt. Binnen de EU mag je zonder problemen maximaal 10 liter aan sterke drank, 90 liter wijn en 800 sigaretten meenemen zonder dat je hiervoor een boete of invoerrechten dient te betalen.
Uiteraard is het verboden om drugs, wapens en andere verboden middelen mee te nemen tijdens je stedentrip in Rome. Let op hier vallen ook softdrugs onder die in Nederland gedoogd zijn.
Veiligheid in Rome
In Rome moet je met name in de drukke toeristische gebieden en de metro goed op je hoede zijn voor zakkenrollers. De stad heeft al vele jaren last van zakkenrollers die het veelal gemunt hebben op toeristen.
Portemonnees, horloges, sieraden, camera’s en telefoons zijn zeer populair bij de zakkenrollers in Rome. Berg daarom altijd je waardevolle spullen goed op in je tas en neem alleen spullen mee die je echt nodig hebt. Stop bijvoorbeeld je portemonnee of telefoon niet in je kontzak en sluit je rugzak altijd goed af. Er zijn speciale slotjes met een code met flexibele draad verkrijgbaar die je eenvoudig door de ritsen van je rugzak kunt steken. Hierdoor krijgen zakkenrollers geen kans om in je rugzak te komen. In je hotelkamer kun je het beste je waardevolle spullen in een kluis bewaren.
Let goed op als mensen tegen je aan botsen, iemand zegt dat er ketchup of andere vuiligheid op je kleiding zit, een wildvreemde een praatje met je proberen te maken of ze doen alsof ze iets op de grond gevonden hebben, dit zijn veel gebruikte trucs van zakkenrollers om je af te leiden zodat ze ondertussen je zakken kunnen rollen.
Noodnummers in Italië
Heb je een noodgeval in Rome en wil je het alarmnummer bereiken? Het beste kun je dan het algemene noodnummer op 113 bellen. Als je met het nummer 112 belt, krijg je de carabinieri, de politie van Italië, aan de lijn. Voor de ambulance of de eerste hulp bel je het nummer 118. De brandweer in Italië is rechtstreeks te bereiken als je belt naar het nummer 115.
Drinkwater in Rome
Het water uit de kraan is in Rome, net zoals in veel andere gebieden in Italië goed te drinken. Er kan wel een vreemde smaak aan het water zitten door de grote hoeveelheid kalk in het water, maar je wordt niet ziek van het drinkwater. Let op, als er “Acqua non potabile” vermeld staat bij de kraan is het water niet drinkbaar.
Ondanks dat het water uit de kraan goed te drinken is, kiezen veel toeristen in Rome ervoor om water uit een fles te drinken. In alle supermarkten zie je dan ook veel flesjes water staan van kleine 0,33 cl flesjes tot jerrycans van 5 liter.
Elektriciteit
In Rome en de rest van Italië heeft men net zoals in Nederland 230 volt wisselstroom. Meestal worden de standaard Europese stopcontacten gebruikt die wij in Nederland en België ook kennen. Maar het komt ook voor dat de driepins-stekkers en type L stopcontacten worden gebruikt. Meestal passen de standaard Europese stekkers hier wel in, soms met enige moeite. Wil je er zeker van zijn dat je altijd je telefoon of camera kunt opladen? Dan is het aan te raden om een reisstekker mee te nemen.
Internet en bellen
Vrijwel overal in Rome heb je goed bereik via het mobiele 4G netwerk. Daarnaast kun je er op veel plekken verbinding maken met gratis en betaalde Wi-Fi netwerken. Met name in restaurants en bij cafe’s kun je op het terras gebruik maken van het gratis Wi-Fi netwerk. Vaak staat het wachtwoord van het netwerk vermeld op de menukaart of op de tafel. Let wel op met gratis openbare Wi-Fi netwerken zonder wachtwoord, sommige van deze netwerken kunnen opgezet zijn door hackers om je gegevens te kunnen onderscheppen. Het beste kun je dus geen bankzaken of andere gevoelige informatie delen tijdens het surfen via deze netwerken.
In heel Rome heb je als je buiten bent prima bereik met je mobiele telefoon. Binnen kan het voorkomen dat je minder goed of soms helemaal geen bereik hebt. Dit komt vooral voor in de oudere gebouwen vanwege de dikke muren.
Wil je vanuit Rome naar Nederland bellen? Dan moet je 0031 of +31 voor het nummer plaatsen en de eerste 0 van het vaste of mobiele nummer weglaten. Als je naar België wilt bellen moet je 0032 of +32 voor het nummer plaatsen en de eerste 0 van het nummer weglaten. Veel moderne mobiele telefoons zetten tegenwoordig standaard het landnummer ervoor waardoor je geen extra handeling meer hoeft uit te voeren om naar een Nederlands of Belgisch nummer te bellen vanuit het buitenland.
Tijdsverschil
Italië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België waardoor er geen tijdsverschil is met ons. Ook doet men in Italië ook de winter- en zomertijd waardoor er in de winter of zomer geen uur verschil is. De wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober, de zomertijd gaat in op de laatste zondag van maart.
Taal
De officiële taal van Italië is Italiaans, maar in Rome praat en verstaat men gelukkig op de meeste plekken prima Engels. Wel kan het zijn dat men slechts beperkt Engels spreekt waardoor je soms niet goed begrepen kan worden. Maar gelukkig kun je tegenwoordig met je telefoon dankzij Google Translate ook eenvoudig Nederlandse zinnen laten vertalen naar het Italiaans.
Feestdagen in Italië
In Italië en dus ook in Rome heeft men een aantal officiële feestdagen. Tijdens deze dagen zijn veel bedrijven, overheidsinstanties en o.a. de banken gesloten.
De onderstaande data zijn de vaste feestdagen in Italië:
1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
2 juni: Feest van de Republiek
15 augustus: Maria Hemelvaart
1 november: Allerheiligen
8 december: Maria onbevlekte ontvangenis
25 december: Kerstmis
26 december: Heilige Stefanus
Naast de vaste feestdagen zijn er nog een aantal variabele feestdagen die niet op een vaste datum plaatsvinden. Dit zijn Carnaval, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren. Deze data zijn gelijk aan de data van deze feestdagen bij ons.
Geld en betalen in Rome
Net zoals in veel landen in Europa kun je in Rome en de rest van Italië betalen met de Euro. Geld wisselen is dus niet nodig. Als je een Nederlandse of Belgische bankpas hebt met een Maestro logo erop kun je zonder problemen geld pinnen bij één van de vele pinautomaten in de stad.
Let erop dat je een pinautomaat kiest die bij een bank is gevestigd, hier kun je zonder extra kosten geld pinnen. Als je een commerciële pinautomaat neemt betaal je een vaste toeslag per opname die kan oplopen tot soms wel 3 euro per transactie. De commerciële pinautomaten zijn veelal te herkennen aan het feit dat ze als losse unit ergens zijn geplaatst, bijvoorbeeld bij een supermarkt, toeristische winkel of in een metrostation.
Betalen in de winkel met je pinpas is vrijwel overal mogelijk in Rome. Ook kun je in veel winkels betalen met je creditcard. Let hierbij wel goed op of er geen creditcardtoeslag wordt berekend. Het is ook mogelijk om geld te pinnen met je creditcard, maar dit is niet aan te raden vanwege de extra toeslag die de creditcardmaatschappij hiervoor kan rekenen.
Bedieningsgeld en fooien in Rome
Het is in Rome heel gebruikelijk om bedieningsgeld en/of een fooi te betalen in de cafés en restaurants. Bedieningsgeld wordt in twee verschillende opties berekend, de eerste manier is een vast bedrag per persoon, ook wel coperto genoemd. Dit varieert van 1 tot soms wel 6 euro per persoon. Coperto komt eigenlijk alleen maar voor als je ergens iets gaat eten.
De twee mogelijkheid van het innen van bedieningsgeld is een vast percentage van het totaalbedrag. Minimaal wordt er 10% gerekend maar dit kan oplopen tot 20%. Indien er geen coperto gerekend wordt bij het afrekenen is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van het totaalbedrag. Wordt er wel coperto gerekend bij het afrekenen? Dan is een fooi niet verplicht, maar het mag wel.
Als je alleen ergens gaat drinken is het niet gebruikelijk dat er coperto gerekend wordt. In dat geval wordt er veelal bedieningsgeld gerekend of verwacht men een fooi bij het afrekenen.