[the-subtitle]

Piazza Navona

Het Piazza Navona in Rome is één van de mooiste en bekendste plein van heel Rome. Sommige gaan zelfs een stap verder en noemen het plein het mooiste plein van de wereld. Het plein is een gezellige mengelmoes van toeristen die het plein komen bewonderen, lokale mensen die aan het relaxen zijn op één van de vele terrasjes langs het plein en tientallen kunstenaars die hun portretten en kunst proberen te verkopen aan de toeristen.

Rondom het plein liggen een groot aantal terrassen waar je eigenlijk niet moet gaan zitten vanwege de hoge prijzen die hier gehanteerd worden. Tenzij je graag tussen de veelal Russische en Amerikaanse toeristen wilt zitten en teveel voor je kopje koffie wilt betalen. Als je koffie wilt drinken, een koud biertje wilt scoren of een lekkere maaltijd kun je beter in één van de zijstraatjes van het plein of de wijken achter het plein gaan kijken.

Piazza Navone in Rome

Geschiedenis van Piazza Navona

Het plein is in 86 na Christus aangelegd in opdracht van keizer Domitianus en heeft een opvallende langgerekte vorm. Deze langgerekte vorm komt doordat het plein oorspronkelijk een stadion was voor atletiekwedstrijden (Circus Agonalis) en voorzien was van tribunes met ruimte voor 20.000 toeschouwers. In de Romeinse tijd werden er zelfs “waterspelen” georganiseerd waarbij de Paus het plein liet vol lopen met water.

Op de plek waar nu de gebouwen rondom het plein staan, stonden vroeger de eretribunes van het stadion. Toen het stadion in verval raakte werden de tribunes gesloopt om plaats te maken voor huizen en andere gebouwen. Een groot aantal gebouwen verrezen in de tijd van paus paus Innocentius X Pamphilij welke tussen 1644-1655 regeerde. Deze paus was de beschermheer van Bernini en Borromini vandaar dat er van beide kunstenaars werken op het plein zijn te vinden.

Bezienswaardigheden Piazza Navona

Het plein zelf is natuurlijk één grote bezienswaardigheid die jaarlijks tienduizenden toeristen trekt. Maar op en rondom het plein zijn een aantal mooie bezienswaardigheden die je niet mag overslaan. Hieronder hebben wij alle hoogtepunten van Piazza Navona voor je op een rijtje gezet.

De Sant’Agnese in Agone kerk op Piazza Navona in Rome

Sant’Agnese in Agone

Ten eerste is er de kerk van Sant’Agnese in Agone. Deze kerk werd in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van paus Innocentius X. Deze witte Barokke kerk werd gebouwd op de plaats waar de heilige Agnes aan een marteldood stierf. In de crypte van de kerk ligt het lichaam van deze heilige en deze crypte is het enige wat overgebleven is van de oude kerk welke eerst op de locatie van de Sant’Agnese in Agone kerk stond.

De bouw van deze kerk werd gestart in 1653 door Rainaldi en in 1668 werd de voorgevel afgewerkt door de belangrijke barokarchitect Francesco Borromini. Hij veranderde onder andere de afstand tussen de twee torens en het midden liet inspringen ten opzichte van de torens. De kerk van Sant’Agnese in Agone wordt beschouwd als een van Borromini’s meesterwerken, maar het was niet Borromini die de kerk afwerkte. De afwerking van de kerk is van de hand van Carlo Rainaldi, een zoon van Girolamo.

Palazzo Braschi

Aan het Piazza Navona ligt het neoclassicistisch paleis van Palazzo Braschi waarin het Museo di Roma is gevestigd. In dit museum vind je een grote collectie met schilderijen, boeken, foto’s, tekeningen, meubilair en keramiek welke de geschiedenis van Rome tussen de middeleeuwen en het midden van de vorige eeuw vertellen.

Het museum is geopend van dinsdag tot zondag tussen 10:00 en 19:00 uur en de tickets kosten 8 euro per persoon. Kijk voor meer informatie over dit museum op de website museodiroma.it.

De Vierstromenfontein op Piazza Navone in Rome

Vierstromenfontein

Op het plein staat de indrukwekkende Vierstromenfontein, welke beter bekend is als La Fontana ei Quattro Fiumi en de fontein van de vier rivieren. De fontein werd in 1651 onthuld en is ontworpen door Bernini maar werd gebouwd door zijn leerlingen. De bouw van de fontein liep van 1648 tot 1651 en de fontein is de grootste en beroemdste fontein die Bernini ontworpen heeft. Het geld voor de bouw van de fontein kwam uit de pauselijke belastingheffing op levensmiddelen welke verre van populair was onder de inwoners van Rome.

De vier enorme beelden in deze fontein staan symbool voor de rivieren de Donau, de Nijl, de Ganges en de Rio de la Plata. De riviergoed met de roeispaan staat voor de Ganges in Azie, de riviergoed met het wapenschild in zijn hand stelt de Donau in Europa voor. Daarnaast staat een riviergod met een stapel muntstukken welke symbool staat voor de Rio de la Plata in Zuid-Amerika. Tot slot is er nog een riviergoed met een doek over het hoofd welke de Nijl moet voorstellen.

Het gesluierde hoofd van de Nijl duidt op de onbekende oorsprong van de rivier. Volgens een andere legende verwijst het gesluierde hoofd echter naar de afkeer van Bernini tegen de nabijgelegen kerk, de Sant’Agnese in Agone. Deze kerk werd ontworpen door de aartsrivaal van Bernini, Borromini.

In de fontein zijn ook doorgesneden bogen te zien welke een watergrot moeten uitbeelden. Deze bogen dragen de 16,15 meter hoge Obelisk welke op de fontein staat. Deze rode granieten obelisk werd gemaakt in het jaar 81 na Christus voor de Romeinse keizer Domitianus.

Overige fonteinen op Piazza Navona

Naast de fontein van de vier rivieren van Bernini zijn er nog twee kleinere fonteinen te bewonderen op Piazza Navona. Deze fonteinen zijn ontworpen door Giacomo della Porta, een leerling van Michelangelo en zijn een stuk minder groot en indrukwekkend dat de fontein van de vier rivieren.

Aan de noordzijde van het plein staat de Fontana del Nettuno, de Neptunusfontein met als belangrijkste figuur Neptunus. Voor deze fontein maakte Giacomo della Porta aleen het basis, de beelden in de fontein zijn er later aan toegevoegd. Het ontwerp van de fontein komt uit 1574, de beelden van de fontein werden er pas in 1878 aan toegevoegd en zijn ontworpen door Antonio della Bitta en Gregorio Zappalà. Onder andere het imposante beeld van Neptunus die met een octopus vecht komt van de hand van Antonio, Zappala ontwierp de andere sculpturen van de fontein. Ook zijn er na een wedstrijd in 1873 enkele beeldhouwwerken toegevoegd aan de fontein.

Aan de zuidkant van Piazza Navona staat de Fontana del Moro (fontein van de Moor). Deze fontein heeft vier tritons met in het midden een Moor welke in gevecht is met een dolfijn. Opvallend detail is dat de Moor in het oorspronkelijke ontwerp niet was getekend, Bernini heeft dit onderdeel later toegevoegd aan de fontein.

Cafe in Rome

Stadio di Domiziano – het oude stadion

Vijf meter onder het straatniveau van het plein liggen opgravingen van het oorspronkelijke Stadio di Domiziano. Dit atletiekstadion stond op de plein waar nu het Piazza Navona ligt en is in 86 na Christus aangelegd door keizer Domitianus.

Het is mogelijk om de opgravingen van het stadion te bezoeken tegen betaling. Om de opgravingen te bekijken moet je naar het noordoostelijke puntje van het plein lopen en vervolgens links de hoek om gaan. Aan de Via di Tor Sanguigna 3 is de ingang te vinden van Piazza Navona Ondergronds, een ondergrondse ruimte waar je de archeologische opgravingen kunt bekijken welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Een ticket voor Piazza Navona Ondergronds kost 8 euro per persoon (19+) en 6 euro voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Je kunt de opgravingen dagelijks bezoeken tussen 10:00 en 19:00 uur. De tickets zijn eenvoudig vooraf via internet te reserveren via de website van Tiqets.com.

Kerstmarkt Piazza Navona

Ieder jaar vind er op Piazza Navona een kerstmarkt plaats. Door de jaren heen is de kerstmarkt wel een stuk kleiner geworden, maar het is nog steeds één van de grootste en gezelligste kerstmarkten van heel Rome. Op de kerstmarkt vind je tientallen kraampjes vol met panettones in allerlei soorten en maten, tal van kerst cadeautjes, souvenirs, december lekkernijen, sokken voor La befana en uiteraard ontbreken ook de beroemde figuren voor de Italiaanse kerststal (presepe) niet.

De sfeervolle kerstmarkt op Piazza Navona start vaak de eerste week van december en is te bezoeken tot de eerste week van januari. De kerstmarkt is erg populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking waardoor het altijd gezellig druk is op de kerstmarkt.

Locatie en bereikbaarheid

Het Piazza Navona ligt in het centrum van Rome, op slechts vier minuten lopen van het Pantheon, op ongeveer 10 minuten lopen van de Engelenburcht en de Engelenbrug, op 15 minuten lopen van Piazza Venezia en op ongeveer 19 minuten lopen van het Sint-Pietersplein.

Het plein ligt niet in de buurt van een metrostation waardoor het lastig is om met de metro in Rome naar het plein te reizen. De dichtstbijzijnde metrohalte is de halte van Barberini welke op 18 minuten lopen van het plein ligt. De metrohalte van Spagna welke naast de Spaanse Trappen is te vinden, ligt op ongeveer 19 minuten lopen. Je kunt wel eenvoudig met de bus naar het plein reizen, de bushaltes Senato en Rinascimento liggen op slechts één minuut lopen van het plein.

Het Piazza Navona in Rome is één van de mooiste en bekendste plein van heel Rome. Sommige gaan zelfs een stap verder en noemen het plein het mooiste plein van de wereld. Het plein is een gezellige mengelmoes van toeristen die het plein komen bewonderen, lokale mensen die aan het relaxen zijn op één van de vele terrasjes langs het plein en tientallen kunstenaars die hun portretten en kunst proberen te verkopen aan de toeristen.

Rondom het plein liggen een groot aantal terrassen waar je eigenlijk niet moet gaan zitten vanwege de hoge prijzen die hier gehanteerd worden. Tenzij je graag tussen de veelal Russische en Amerikaanse toeristen wilt zitten en teveel voor je kopje koffie wilt betalen. Als je koffie wilt drinken, een koud biertje wilt scoren of een lekkere maaltijd kun je beter in één van de zijstraatjes van het plein of de wijken achter het plein gaan kijken.

Piazza Navone in Rome

Geschiedenis van Piazza Navona

Het plein is in 86 na Christus aangelegd in opdracht van keizer Domitianus en heeft een opvallende langgerekte vorm. Deze langgerekte vorm komt doordat het plein oorspronkelijk een stadion was voor atletiekwedstrijden (Circus Agonalis) en voorzien was van tribunes met ruimte voor 20.000 toeschouwers. In de Romeinse tijd werden er zelfs “waterspelen” georganiseerd waarbij de Paus het plein liet vol lopen met water.

Op de plek waar nu de gebouwen rondom het plein staan, stonden vroeger de eretribunes van het stadion. Toen het stadion in verval raakte werden de tribunes gesloopt om plaats te maken voor huizen en andere gebouwen. Een groot aantal gebouwen verrezen in de tijd van paus paus Innocentius X Pamphilij welke tussen 1644-1655 regeerde. Deze paus was de beschermheer van Bernini en Borromini vandaar dat er van beide kunstenaars werken op het plein zijn te vinden.

Bezienswaardigheden Piazza Navona

Het plein zelf is natuurlijk één grote bezienswaardigheid die jaarlijks tienduizenden toeristen trekt. Maar op en rondom het plein zijn een aantal mooie bezienswaardigheden die je niet mag overslaan. Hieronder hebben wij alle hoogtepunten van Piazza Navona voor je op een rijtje gezet.

De Sant’Agnese in Agone kerk op Piazza Navona in Rome

Sant’Agnese in Agone

Ten eerste is er de kerk van Sant’Agnese in Agone. Deze kerk werd in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van paus Innocentius X. Deze witte Barokke kerk werd gebouwd op de plaats waar de heilige Agnes aan een marteldood stierf. In de crypte van de kerk ligt het lichaam van deze heilige en deze crypte is het enige wat overgebleven is van de oude kerk welke eerst op de locatie van de Sant’Agnese in Agone kerk stond.

De bouw van deze kerk werd gestart in 1653 door Rainaldi en in 1668 werd de voorgevel afgewerkt door de belangrijke barokarchitect Francesco Borromini. Hij veranderde onder andere de afstand tussen de twee torens en het midden liet inspringen ten opzichte van de torens. De kerk van Sant’Agnese in Agone wordt beschouwd als een van Borromini’s meesterwerken, maar het was niet Borromini die de kerk afwerkte. De afwerking van de kerk is van de hand van Carlo Rainaldi, een zoon van Girolamo.

Palazzo Braschi

Aan het Piazza Navona ligt het neoclassicistisch paleis van Palazzo Braschi waarin het Museo di Roma is gevestigd. In dit museum vind je een grote collectie met schilderijen, boeken, foto’s, tekeningen, meubilair en keramiek welke de geschiedenis van Rome tussen de middeleeuwen en het midden van de vorige eeuw vertellen.

Het museum is geopend van dinsdag tot zondag tussen 10:00 en 19:00 uur en de tickets kosten 8 euro per persoon. Kijk voor meer informatie over dit museum op de website museodiroma.it.

De Vierstromenfontein op Piazza Navone in Rome

Vierstromenfontein

Op het plein staat de indrukwekkende Vierstromenfontein, welke beter bekend is als La Fontana ei Quattro Fiumi en de fontein van de vier rivieren. De fontein werd in 1651 onthuld en is ontworpen door Bernini maar werd gebouwd door zijn leerlingen. De bouw van de fontein liep van 1648 tot 1651 en de fontein is de grootste en beroemdste fontein die Bernini ontworpen heeft. Het geld voor de bouw van de fontein kwam uit de pauselijke belastingheffing op levensmiddelen welke verre van populair was onder de inwoners van Rome.

De vier enorme beelden in deze fontein staan symbool voor de rivieren de Donau, de Nijl, de Ganges en de Rio de la Plata. De riviergoed met de roeispaan staat voor de Ganges in Azie, de riviergoed met het wapenschild in zijn hand stelt de Donau in Europa voor. Daarnaast staat een riviergod met een stapel muntstukken welke symbool staat voor de Rio de la Plata in Zuid-Amerika. Tot slot is er nog een riviergoed met een doek over het hoofd welke de Nijl moet voorstellen.

Het gesluierde hoofd van de Nijl duidt op de onbekende oorsprong van de rivier. Volgens een andere legende verwijst het gesluierde hoofd echter naar de afkeer van Bernini tegen de nabijgelegen kerk, de Sant’Agnese in Agone. Deze kerk werd ontworpen door de aartsrivaal van Bernini, Borromini.

In de fontein zijn ook doorgesneden bogen te zien welke een watergrot moeten uitbeelden. Deze bogen dragen de 16,15 meter hoge Obelisk welke op de fontein staat. Deze rode granieten obelisk werd gemaakt in het jaar 81 na Christus voor de Romeinse keizer Domitianus.

Overige fonteinen op Piazza Navona

Naast de fontein van de vier rivieren van Bernini zijn er nog twee kleinere fonteinen te bewonderen op Piazza Navona. Deze fonteinen zijn ontworpen door Giacomo della Porta, een leerling van Michelangelo en zijn een stuk minder groot en indrukwekkend dat de fontein van de vier rivieren.

Aan de noordzijde van het plein staat de Fontana del Nettuno, de Neptunusfontein met als belangrijkste figuur Neptunus. Voor deze fontein maakte Giacomo della Porta aleen het basis, de beelden in de fontein zijn er later aan toegevoegd. Het ontwerp van de fontein komt uit 1574, de beelden van de fontein werden er pas in 1878 aan toegevoegd en zijn ontworpen door Antonio della Bitta en Gregorio Zappalà. Onder andere het imposante beeld van Neptunus die met een octopus vecht komt van de hand van Antonio, Zappala ontwierp de andere sculpturen van de fontein. Ook zijn er na een wedstrijd in 1873 enkele beeldhouwwerken toegevoegd aan de fontein.

Aan de zuidkant van Piazza Navona staat de Fontana del Moro (fontein van de Moor). Deze fontein heeft vier tritons met in het midden een Moor welke in gevecht is met een dolfijn. Opvallend detail is dat de Moor in het oorspronkelijke ontwerp niet was getekend, Bernini heeft dit onderdeel later toegevoegd aan de fontein.

Cafe in Rome

Stadio di Domiziano – het oude stadion

Vijf meter onder het straatniveau van het plein liggen opgravingen van het oorspronkelijke Stadio di Domiziano. Dit atletiekstadion stond op de plein waar nu het Piazza Navona ligt en is in 86 na Christus aangelegd door keizer Domitianus.

Het is mogelijk om de opgravingen van het stadion te bezoeken tegen betaling. Om de opgravingen te bekijken moet je naar het noordoostelijke puntje van het plein lopen en vervolgens links de hoek om gaan. Aan de Via di Tor Sanguigna 3 is de ingang te vinden van Piazza Navona Ondergronds, een ondergrondse ruimte waar je de archeologische opgravingen kunt bekijken welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Een ticket voor Piazza Navona Ondergronds kost 8 euro per persoon (19+) en 6 euro voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Je kunt de opgravingen dagelijks bezoeken tussen 10:00 en 19:00 uur. De tickets zijn eenvoudig vooraf via internet te reserveren via de website van Tiqets.com.

Kerstmarkt Piazza Navona

Ieder jaar vind er op Piazza Navona een kerstmarkt plaats. Door de jaren heen is de kerstmarkt wel een stuk kleiner geworden, maar het is nog steeds één van de grootste en gezelligste kerstmarkten van heel Rome. Op de kerstmarkt vind je tientallen kraampjes vol met panettones in allerlei soorten en maten, tal van kerst cadeautjes, souvenirs, december lekkernijen, sokken voor La befana en uiteraard ontbreken ook de beroemde figuren voor de Italiaanse kerststal (presepe) niet.

De sfeervolle kerstmarkt op Piazza Navona start vaak de eerste week van december en is te bezoeken tot de eerste week van januari. De kerstmarkt is erg populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking waardoor het altijd gezellig druk is op de kerstmarkt.

Locatie en bereikbaarheid

Het Piazza Navona ligt in het centrum van Rome, op slechts vier minuten lopen van het Pantheon, op ongeveer 10 minuten lopen van de Engelenburcht en de Engelenbrug, op 15 minuten lopen van Piazza Venezia en op ongeveer 19 minuten lopen van het Sint-Pietersplein.

Het plein ligt niet in de buurt van een metrostation waardoor het lastig is om met de metro in Rome naar het plein te reizen. De dichtstbijzijnde metrohalte is de halte van Barberini welke op 18 minuten lopen van het plein ligt. De metrohalte van Spagna welke naast de Spaanse Trappen is te vinden, ligt op ongeveer 19 minuten lopen. Je kunt wel eenvoudig met de bus naar het plein reizen, de bushaltes Senato en Rinascimento liggen op slechts één minuut lopen van het plein.

Boek je Rome excursies en tickets online

Hotel in Rome boeken?

 
Powered bij Booking.com

Weer Rome

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren

error: Content is protected !!