Vlakbij Vaticaanstad, op de linkeroever van de Tiber in het centrum van Rome ligt het Castel Sant’Angelo, ook wel bekend als de Engelenburcht. Het opvallende gebouw is één van de bekendste gebouwen van Rome en is wereldberoemd geworden dankzij de spannende Bernini Mysterie boeken van Dan Brown of de film Angels and Demons waar het kasteel een cruciale rol speelt in het verhaal.
Het gebouw heeft in de loop der tijd diverse functies gehad. Zo fungeerde het als mausoleum, maar het heeft ook dienst gedaan als kazerne, militaire gevangenis en zelfs als pauselijke residentie.
De Engelenburcht in Rome
De Engelenburcht bestaat uit onder andere een cilindervormige toren met een diameter van 64 meter en telt in totaal 6 verdiepingen met 58 verschillende zalen welke je door de geschiedenis van de burcht leiden. Niet alleen de buitenkant is een must om te bewonderen, ook de binnenkant van de Engelenburcht is een echte aanrader.
Je kunt er onder andere de vochtige cellen van het complex bekijken, een museum bezoeken en de luxe appartementen van de renaissance pausen. In de zaal van Perseo kun je een aantal Vlaamse wandtapijten uit de 17e eeuw bekijken. Ook vind je in de zaal van Hadrainus het schilderij “De opvoeding van Bacchus” in het museum welke van een leerling van Rubens is.
De volgende vijf verdiepingen zijn toegankelijk voor het publiek:
Begane grond: hier vind je een plein met o.a. tentoonstellingen van Middeleeuwse wapens
- 1e verdieping: Hier vind je het mausoleum met onder tombes van keizer Hadrainus. Helaas zijn een deel van de tombes geplunderd in de loop der tijd.
- 2e verdieping: Gevangenis en opslagplaats voor granen en olie.
- 3e verdieping: Op deze verdieping vind je het militaire museum waar je o.a. wapens, meubels en schilderijen kunt bewonderen. Ook vind je op
- 4e verdieping: Hier vind je de pauselijke appartementen waar de pausen zich konden verschuilen als het te gevaarlijk was om in het Vaticaan te blijven. Ook vind je hier de kamers van Paus Paul III, Clemens VII en Leon Clemens X.
- 5e verdieping: Bovenop de Engelenburcht is een groot dakterras vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over Rome.
Het Castel Sant’Angelo ligt in het Parco della Mole Adriana, een mooi park waar je met name in de lente en zomer heerlijk kunt wandelen of picknicken nadat je de Engelenburcht hebt bezocht.
Geschiedenis van Castel Sant’Angelo
Het Castel Sant’Angelo is gebouwd in opdracht van Keizer Adrianus in het jaar 130. Hij wou een eigen mausoleum creëren voor zichzelf, zijn familie en zijn opvolgers. In 139 was de bouw van het mausoleum afgerond, maar keizer Adrianus stierf een jaar voordat het gebouw klaar was. Ondanks dat de keizer stierf voordat het gebouw af was, is de as van Adrianus samen met die van zijn vrouw en geadopteerde zoon in het mausoleum geplaatst.
Hiermee was er een traditie geboren waarbij de overblijfselen van gevallen keizers in het mausoleum werden geplaatst. De laatste keizer die in het mausoleum werd bijgezet is keizer Caracalla geweest welke in 217 in Castel Sant’Angelo werd geplaatst. Zijn naam is vandaag de dag vooral bekend vanwege de gelijknamige termen die in zijn opdracht zijn gebouwd.
Naam van de Engelenburcht
De Engelenburcht dankt zijn naam aan de aartsengel Michaël. In 590 werd zijn naam aan het bouwwerk gekoppeld nadat Paus Gregorius I in een visioen zag hoe de aartsengel na de pestepidemie bovenop het mausoleum het zwaard terug in de schedel stak om zo de epidemie in de stad te kunnen beëindigen.
Als eerbetoon kreeg de engel een ereplaats op het hoogste punt van Castel Sant’Angelo. In eerste instantie werd er een marmeren standbeeld gemaakt door Montelupo in 1536, maar deze werd in 1753 vervangen door een bronzen beeld welke gemaakt is door Pieter Antoon Verschaffelt. Je vindt het bronzen beeld op het dakterras op de vijfde verdieping van het fort. Het marmeren beeld is na de komst van het bronzen beeld verplaatst naar het plein in Castel Sant’Angelo.
Burcht en gevangenis
Aan het begin van de vijfde eeuw werd het mausoleum omgevormd tot een burcht met de bouw van de Aureliaanse muur. Door de verbouwing zijn er een groot aantal tombes en decoraties van het originele mausoleum helaas verloren gegaan.
De muur werd rondom het mausoleum gebouwd dankzij de goede strategische ligging van de burcht aan de rivier de Tiber. Ondanks dat het gebouw ingezet werd als verdediging van Rome is de burcht in 410 geplunderd door de Visigoten waarbij ze veel urnen en kunstwerken vernietigd. In 537 werd het fort aangevallen door de Goten en ter verdediging zijn er een groot aantal bronzen en stenen beelden naar de invallers gegooid vanaf de muur rondom het fort. Na deze aanval is er slechts één deksteen van de tombes intact gebleven, de steen van Adrianus. Deze steen is later gebruikt bij de tombe van paus Otto II in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
Naast mausoleum is de Engelenburcht ook lange tijd gebruikt als een gevangenis waar zelfs gevangenen zijn geëxecuteerd of gedood werden door de brandstapel of de guillotine. Twee bekende gevangenen waren de beeldhouwer Benvenuto Cellini en de filosoof en kosmoloog Giordano Bruno. Bruno werd na ruim zeven jaar gevangenschap ter dood veroordeeld op de brandstapel op de Campo de’Fiori vanwege verwijten van belangrijke katholieke doctrines. Cellini heeft lange tijd onterecht vastgezeten voor het stelen van de edelstenen van de tiara van de paus. In eerste instantie werd hij tot de doodstraf veroordeeld maar dankzij kardinaal d’Este van Ferrara werd hij uiteindelijk vrijgesproken.
De gevangenis is vandaag de dag nog steeds te bezoeken op de tweede verdieping van de Engelenburcht. Onder andere de oorspronkelijke cellen zijn hier te bewonderen.
Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo
In de loop der jaren heeft di Castel Sant’Angelo de nodige functies vervuld, maar sinds 1901 doet de burcht officieel dienst als het militaire museum Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo. In het museum, welke op de 3e verdieping van de burcht is te vinden, kun je onder andere wapens, potten, antieke artefacten, schilderijen en meubels uit de Renaissance.
De meeste kunstwerken in het museum zijn geleend van de collecties van Contini Bonacossi en Mario Menotti. Eén van de hoogtepunten van het museum is het originele marmeren beeld van Sint Michaël welke op de de Cortille dell’Angelo te vinden is.
Pauselijke appartementen en de geheime gang
Op de vierde verdieping van de Engelenburcht zijn de pauselijke appartementen te vinden van paus Paul III, Clement VII, Clement VIII en Leon Clemens X. Deze luxe appartementen zijn gebouwd in opdracht van Paus Paulus III zodat de pausen zich bij gevaar terug konden trekken in het beveiligde fort. Vanuit het Vaticaan loopt er een geheime gang onder de grond welke uitkomt in de Engelenburcht. De gang is aangelegd in opdracht van Paus Nicholas III in 1277 gebouwd als een ontsnappingsroute voor pauzen zodat ze zich snel in veiligheid konden brengen.
Op de vierde verdieping zijn ook de Kamer van Gerechtigheid te vinden waar vroeger gevangenen werden veroordeeld. Onder andere Giordano Bruno werd hier na 7 jaar gevangenschap door Paus Clement VII ter dood veroordeeld op de brandstapel voor het verwijten van belangrijke katholieke doctrines.
De geheime passage
Het bijzondere aan de Engelenburcht is een geheime passage die vanuit het Vaticaan vanuit de Sint-Pietersbasiliek onder de grond door loopt en uitkomt in Castel Sant’Angelo. Deze gang is in opdracht van Paus Nicholas III in 1277 gebouwd als een ontsnappingsroute. Ook paus Clemens VII is via deze gang in veiligheid gebracht tijdens de belegering door Karel V.
Doordat het Vaticaan buiten de ommuurde stad viel was het een makkelijke prooi en moeilijk verdedigbaar. De geheime gang, ook wel Passetto di Borge genoemd, kon door de pausen in tijden van gevaar gebruikt worden om veilig en snel vanuit het Vaticaan te vluchten naar het beveiligde fort van Castel Sant’Angelo. Ook konden via de gang eenvoudig dure kerkschatten veiliggesteld worden door ze naar de Engelenburcht over te brengen.
De ondergrondse corridor werd onder andere gebruikt door paus Clement VII tijdens de Plundering van Rome in 1527. Later werden er door Paus Paulus III speciale appartementen in de Engelenburcht gebouwd zodat in geval van nood de pausen ook in de Engelenburcht in dezelfde luxe konden verblijven als dat ze deden in het Vaticaan.
De bijzondere geheime gang speelt een belangrijke rol in het bekende boek Bernini Mysterie van Dan Brown en in de verfilming Angels and Demons. De Engelenburcht zelf heeft ook een prominente rol in zowel het boek als de film doordat de Kapel van de Illuminati in de Engelenburcht gelegen is.
Dakterras
Op de vijfde verdieping van Castel Sant’Angelo vind je het dakterras waar je niet alleen het bronzen beeld van aartsengel Michaël kunt vinden, maar ook een schitterend panoramisch uitzicht hebt over Rome, de Engelenbrug en het Vaticaan.
Tickets Castel Sant’Angelo
Wil je het Castel Sant’Angelo in Rome gaan bezoeken? Dan heb je een ticket nodig welke je ter plaatste kunt kopen of online kunt aanschaffen. Hou er rekening mee dat de tickets ter plaatste veelal alleen met contact geld betaald kunnen worden.
Het is aan te raden om je tickets vooraf via internet te reserveren omdat de rijen voor de kassa in met name het hoogseizoen lang kunnen zijn. Door online je speciale skip-the-line tickets te boeken kun je de wachtrij bij de kassa overslaan en zo naar binnen lopen. Zo bespaar je een hoop tijd.
De skip the line tickets voor de Engelenburcht in Rome kun je online reserveren via de website van Tiqets. De Castel Sant’Angelo tickets kosten 16,50 euro voor volwassenen (18 jaar en ouder) en 5,50 euro voor kinderen tot 17 jaar.
Het beste is om de eerste zondag van de maand de Engelenburcht te vermijden. Op deze dag is er gratis entree en is het altijd extra druk. Ook kun je het beste de Engelenburcht net na openingstijd gaan bezoeken, of juist in de namiddag of avond. Als je het goed plant kun je bovendien de zonsondergang bewonderen vanuit Castel Sant’Angelo.
Het is ook mogelijk om tickets voor inclusief een e-bike tour door de stad. De kosten voor deze combi tickets bedragen 38 euro per persoon en zijn direct online te koop via de website van Tiqets.
Klik hier om online je tickets te reserveren
Georganiseerde tour Engelenburcht
Wil je echt alles te weten komen over de Engelenburcht, het bijzondere bouwwerk en de geschiedenis van Castel Sant’Angelo? Dan kun je een begeleide tour boeken waarbij je met een ervaren Engelstalige gids een tour maakt door de Engelenburcht.
Op GetYourGuide kun je combi ticket aanschaffen waarmee je samen met een gids op tour gaat naar de Engelenburcht en het Sint-Pietersplein. De tour duurt in totaal drie uur en tijdens de tour kom je alles te weten over het bijzondere plein in Vaticaanstad en de Engelenburcht. De tour kost 55 euro voor volwassenen en 50 euro voor kinderen tussen de 18 en 25 jaar. Je kunt de georganiseerde tour naar de Engelenburcht boeken via de website van GetYourGuide.
Er is ook een goedkopere rondleiding door de Engelenburcht in Rome. Deze kost 35 euro per persoon en is inclusief fast-track toegang tot het museum en een tour van 1 uur onder begeleiding van een ervaren gids. Je boekt deze snelle tour inclusief voorrangsticket via deze link.
Roma Pass – gratis openbaar vervoer
Wil je de Engelenburcht in Rome gaan bezoeken en ben je van plan om veel gebruik te gaan maken van het openbaar vervoer? Dan is de Roma Pass echt iets voor je! Met de Roma Pass kun je 48 of 72 uur onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Rome. Daarnaast krijg je met deze speciale kortingskaart ook gratis toegang tot één of twee musea in Rome waaronder de Engelenburcht en het Colosseum. Als je kiest voor de 48 uur versie van de Roma Pass kun je één bezienswaardigheid gratis bezoeken, als je de 72 uur pas neemt kun je twee bezienswaardigheden gratis bezoeken.
De Roma Pass kan eenvoudig online gereserveerd worden via de website van Tiqets. Je ontvangt een voucher code waarmee je in Rome bij een groot aantal locaties, waaronder op het vliegveld, je Roma Pass kunt ophalen. Meer informatie over de Roma Pass is te lezen op onze “Roma Pass pagina”.
Openingstijden en bereikbaarheid
Het Castel Sant’Angelo is het gehele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag, op maandag is de bezienswaardigheid in Rome gesloten. Op 1 januari, 1 mei en 25 december is de Engelenburcht gesloten in verband met de feestdagen. Je kunt de Engelenburcht bezoeken tussen 9:00 en 19:30 uur. De kassa bij de ingang sluit al 18:30 uur.
In de zomermaanden van juli tot en met september is het mogelijk om de Engelenburcht ook in de avonduren te bezoeken. Tussen 20:30 en 01:00 uur kun je het kasteel in het centrum van Rome gaan bezoeken. Hou er rekening mee dat deze data en tijdstippen inmiddels gewijzigd kunnen zijn, kijk daarom altijd ter plaatse voor de meest actuele openingstijden.
Metro
De Engelenburcht is dankzij de ligging in het centrum van Rome eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Zo kun je met de metro in Rome dichtbij de Engelenburcht uitstappen door op metrolijn A uit te stappen bij de halte Lepanto. Deze halte ligt op ongeveer 1 kilometer van de burcht en vanaf hier is het nog een kleine 15 minuten lopen naar de Engelenburcht.
Bus
Ook is het mogelijk om met de bus naar de Engelenburcht te reizen. Buslijnen 23, 40, 62, 271, 280 en 982 stoppen bij Piazza Pia, buslijnen 49, 87, 926 en 990 stoppen bij Piazza Cavour en lijn 46 en 64 stoppen bij Santo Spirito. Vanaf elk van deze haltes is het nog een kleine 5 a 10 minuten lopen is naar Castel Sant’Angelo.
Wandelen en auto
Natuurlijk kun je de Engelenburcht ook prima te voet bereiken. Vanaf Vaticaanstad ben je in 15 minuten bij de Engelenburcht die op ongeveer 1 kilometer ligt van het Sint-Pietersplein. Vanaf het Colosseum is het een kleine 30 minuten lopen naar de Engelenburcht. De wandeltocht naar de Engelenburcht brengt je bovendien langs allerlei andere hoogtepunten van Rome en door mooiste historische straatjes.
Het is niet aan te raden, maar mocht je met de auto naar de Engelenburcht willen rijden dan kun je het beste parkeren bij Piazza Cavour. Vanaf hier loop je in ongeveer 5 minuten naar de Engelenburcht.
Klik hier om online je tickets te reserveren